Vid 2 månader är din bebis förmodligen en lite mer social liten person; kul! Här går vi igenom hur du kan ha lite utbyte av att ”umgås” med din bebis, din 2 månaders bebis utveckling och milstoplar, varningssignaler, inlärningsaktiviteter och de bästa leksakerna vid den här åldern!
Läs om:
- Milstolpar – 2 Månader Gammal Bebis
- Lekar Som Passar En 2 Månaders Baby
- Leksakstips
- 2 Månader Gammal Bebis På Video
Har du börjat vänja dig vid att ha en ny bebis? Vid 2 månader har din bebis och du umgåtts länge nog för att börja känna varandra lite bättre. Kanske börjar du tycka att det är lättare att tolka hans/hennes gråt, till exempel.
Att ha en 2 månader gammal bebis kan också innebära att vara DÖDSTRÖTT. Verkligen. Kolla in mina tips för att få mer sömn som nybliven mamma.
Nu blir många bebisar mer sociala och använder också sina kroppar mer och mer. Lämna aldrig din bebis ensam på skötbordet!
Nu, vad kan du förvänta dig av en 2 månader gammal bebis?
Inte så mycket än så länge, men jämfört med bara några veckor tillbaka har synen förbättrats ganska mycket, och det är också troligt att hen har upptäckt sina händer.
Och i och med att dessa milstolpar nås, är han eller hon nu redo för några nya leksaker. Att försöka nå färgglada föremål är jättekul!
Milstolpar – 2 Månader Gammal Bebis
Fysisk Utveckling
Vikt och längd
Den genomsnittliga vikten för en 2 månader gammal bebis är 5,6 kg för pojkar och 5,1 kg för flickor.
När det gäller längd är genomsnittet 58,4 cm för pojkar och 57,1 cm för flickor.
Kom ihåg att det här är just genomsnitt; det viktigaste är att din bebis går upp i vikt och växer i en hälsosam takt.
Sinnena
Synen
Din bebis syn har nu förbättrats ordentligt, och hen börjar troligen tycka att detaljerade mönster och färger intressanta.
Om du håller bebisen i famnen vid matning, kan han eller hon nu se ditt ansikte tydligt. Ett bra skäl att skapa ögonkontakt och le mycket mot din bebis.
Bebisen ögon fungerar också bättre tillsammans nu och är mer koordinerade, så skelögdheten som är vanlig hos nyfödda barn börjar försvinna.
Vid 1,5 till 2 månaders ålder bör du kunna etablera stabil ögonkontakt med din bebis. Om din bebis inte kan fokusera sina ögon eller skapa stabil ögonkontakt, se till att ta upp det vid nästa besök på BVC.
Hörsel
Ditt barn hörsel är bra, och hen vänder troligen sitt huvud mot olika ljud för att se var de kommer ifrån.
Du kanske märker att din bebis reagerar positivt på ljudet av din röst. Prata med ditt barn, sjung och läs för honom/henne. Det kan ge en trygghetskänsla och en känsla av att vara älskad.
Motoriska Färdigheter
Kroppskontroll
Din bebis får mer kontroll över sin kropp. Det inkluderar också att ha lite mer kontroll på huvudet när han lyfter och håller huvudet medan han/hon ligger på magen.
Vid 2 månaders ålder börjar bebisens rörelser vara mer målmedvetna och smidigare. Dock är många rörelser fortfarande reflexmässiga.
Nu när din bebis har hittat sina händer och börjat få lite kontroll över dem, kommer hen att börja stoppa sina händer och allt hen håller i dem i munnen. Hen kan också njuta av att suga på sin knutna hand eller knogarna eftersom sugreflexen fortfarande är stark.
En 2 månader gammal bebis kommer också att hålla sina händer öppna längre perioder än tidigare. Om du ger din bebis en skallra kan han/hon nu ta tag i den.
Sakta men säkert kommer nu ditt barn att börja öva på att rulla mellan rygg och mage. Kanske inte helt och hållet än, men kanske från rygg till sida, till exempel. Vissa bebisar rullar från mage till rygg redan nu, men troligen inte medvetet.
Hon kommer också att börja sparka, sträcka på benen och vifta med armarna.
Dregel
Din bebis kan också börja dregla mycket nu. Det sker för att salivkörtlarna börjar aktiveras mer, och din bebis har ännu inte förmågan att helt enkelt svälja saliv.
Försök torka bort dreglet regelbundet för att undvika hudirritation och dregelutslag. Du kan också använda en haklapp för att skydda hennes bröst och kläder.
Det är ofta man tror att detta dreglande är ett resultat av tandsprickning. Men även om vissa bebisar kan börja få tänder så här tidigt, är det ovanligt. De flesta bebisar börjar få tänder någonstans runt 4 till 6 månaders ålder.
Kognitiv och Social Utveckling
Som en 2 månader gammal bebis ”bör” din bebis kunna:
En 2 månader gammal bebis blir allt mer intresserad av att ”prata” med folk för varje dag som går. Mamma, pappa och syskon är dock favoriter.
Interaktion
Du kan nu försöka ha en ”konversation” med din bebis. En 2 månaders kan ofta jollra en del och man kan dås vara på dessa ljud genom att babbla och prata. Det hjälper ditt barn att förstå språk och konversation. När du pratar med din bebis kan du märka att hen gör ljud som ett sätt att försöka svara.
2 månader bebisar tenderar att le mot människor. Väldigt härligt och ganska beroendeframkallande!
Gråt
Om din nyfödda grät mycket, kan det kanske kännas skönt att höra att de flesta bebisar börjar gråta mindre runt två månaders ålder (om barnet inte har kolik). Gråt når vanligtvis en kulmen runt 6 veckor och sedan börjar det sakta avta.
Förvänta dig dock inte att din 2 månader gamla bebis ska sluta gråta. det dröjer många år tills dess, hehe… Dessutom är gråt fortfarande den främsta kommunikationsmetoden för en bebis och deras sätt att uttrycka sina behov (hunger, trötthet, blöjbyte osv).
Sömn
Din bebis sömnmönster har börjat stabiliseras, och hen sover förmodligen mer på natten än under dagen. Nu är en bra tid att långsamt börja införa någon typ av sömnrutin. Men du bör inte förvänta dig att din bebis sover hela natten ännu, och tänk INTE att du gör något fel om din bebis vaknar flera gånger per natt. (Det gör dem!) Att vakna för att äta eller bara vakna är helt normalt för en 2 månader gammal bebis!
Utvecklingsmässiga Varningsflaggor för 2 Månaders Bebisar
- Lyfta sitt huvud om den placeras på magen
- Öppna händerna
- Le mot dig om du ler
- Prata lite (grymta, jollra osv.)
Även om bebisar är olika och utvecklas i sin egen takt, kan vissa varningstecken peka på en atypisk eller försenad utveckling. Om du märker något av följande tecken, prata med BVC:
Din bebis:
- Fokuserar inte på objekt eller följer objekt med sina ögon
- Reagerar inte på höga ljud
- Håller händerna stängda mestadels av tiden
- För inte sina händer till sin mun
- Kan inte lyfta eller hålla huvudet uppe när den ligger på magen
- Gör inga ljud
- Le inte mot människor
Nedan är en video som visar normal fysisk utveckling vid två månader jämfört med atypisk utveckling och motorisk försening.
Lekar och Aktiviteter Som Passar En 2 Månaders Baby
”Hur kan jag leka med min 2 månader gamla bebis?” Tja, att leka med din bebis blir enklare hela tiden eftersom hen utvecklar nya färdigheter!
Här är några roliga saker du kan göra med din bebis som faktiskt också är utvecklande aktiviteter:
En 2 månader gammal bebis älskar ofta att ”gå”. Hon kommer att börja röra på benen om du håller henne upprätt på en plan yta. Jättekul!
Nu är också rätt tid att hjälpa din bebis att öva på att sträcka sig efter föremål. Håll en leksak framför din bebis och uppmuntra henne att nå efter den.
Din bebis kan också uppskatta ljudet från en skallra som kommer från olika riktningar runt honom. Gör lite ljud och vänta tills han/hon har hittat dess källa innan du flyttar skallran..
Följa flugan är en annan lek som mina bebisar hade roligt med. Sitt i en stol och låtsas att fingret är en fluga. Låt flugan flyga runt samtidigt som du gör ett surrande ljud. Låt flugan landa på olika ställen på din bebis och kittla honom lite. Gör det några gånger och använd sedan din bebis finger som fluga istället.
Kom ihåg att lägga din bebis på mage då och då, gärna flera gånger om dagen. De flesta bebisar orkar bara korta perioder innan de blir arga och trötta i nacken, så testa hellre ofta än länge. Du kan också hjälpa din bebis genom att lägga en rullad filt eller en kudde under hennes bröst eller armar så hon kommer upp i en bättre vinkel. Testa några minuter i taget och se till att göra det till en rolig och spännande aktivitet!
Bästa Leksakerna För Din 2 Månader Gamla Bebis
Om du inte redan har gjort det, så köp ett babygym. Det behövs ingen dyr variant eftersom den bara kommer att vara en leksak i några månader. (Om du inte planerar för syskon, förstås…)
Hur som helst, om inte än, så kommer din bebis snart att vara mycket intresserad av att försöka röra vid saker med sina nyupptäckta händer. Då är ett babygym toppen!
Om du inte vill köpa något, kan du hänga några lätta föremål i snören under en stol och placera din bebis under den. Det fungerar också bra, åtminstone ett tag.
Nu börjar också färgstarka mjuka skallror och andra leksaker och bilder bli riktigt intressanta.
2 Månader Gamla Bebisar På Video
I den här videon kan du se det typiska ”pratandet” som många bebisar i den här åldern gör. Gulligt, eller hur? Och den klassiskt gnubbiga ”babylooken” är på plats.
Nyfiken på mer om din bebis utveckling..?