Många 4 månader gamla bebisar är ganska lätta att ta hand om. De sover bra, de äter mindre ofta, de gråter mindre och de kan roa sig en stund.

De har inte lika ont i magen längre och även bebisar som haft kolik är ofta bättre nu. Söta är de också. Småknubbiga och eventuell baby acne har oftast försvunnit.

4 månader gamla bebisar är ofta glada barn! Njut av den här fasen. Tuffare tider kommer. Snart…

bebis 4 månader utveckling

Vill du veta mer om din nya lilla familjemedlem? Läs vidare!

Läs om:

Milstolpar vid 4 Månader

Fysisk utveckling

Längd och vikt

Din bebis växer sig större och starkare varje dag. Medelvikten och -längd för en 4-månader gammal pojke är 7 kg och 63.9 cm, medan flickor är något mindre; 6.4 kg och 62.1 cm i genomsnitt. Kom ihåg att de här siffrorna är just genomsnitt, så det spelar ingen roll om ditt barn är större eller mindre så länge hen utvecklas normal och är frisk. BVC kontrollerar vikt- och längdkurvorna regelbundet och kommer att berätta om någonting verkar avvikande.

Syn

Ditt barns syn utvecklas nu och och avståndsseendet börjar bli bättre. Han/hon kommer att känna igen dina och andra bekanta ansikten även på lite avstånd. Vid den här åldern har ditt barns syn också skärpts. Förut föredrog din bebis skarpa kontrastfärger, men nu kan din 4-månader gamla känna igen mer subtila färgkontraster.

Motoriska färdigheter

Muskelstyrka och kontroll

I den här åldern har de flesta bebisar tillräckligt med styrka för att hålla upp och ha kontroll på huvudet när de sitter i någons knä.

Den 4 månader gamla bebisen kommer sannolikt också att kunna stödja sig på armarna när hen ligger på magen. Vissa kan till och med häva sig upp så att de bara lutar sig mot händerna. Men eftersom de flesta barn nuförtiden sover på rygg för att minimera risken för plötslig spädbanrsdöd (SIDS), visar studier att det nu tar längre tid för den genomsnittliga bebisen att utveckla tillräckligt med styrka för att pressa upp armbågar och armar. De tränar helt enkelt inte lika mycket som tidigare.

Hand-öga koordination

bebis 4 månader

Någon gång runt fyra månader har de flesta bebisars ”hand-öga-koordination” utvecklats tillräckligt mycket så att bebisen verkligen kan ta tag i saker avsiktligt. Allt kommer att stoppas i munnen! Nu måste du se till att din bebis inte kan få tag på saker som kan vara skadliga att suga på eller svälja.

Vid det här laget kan ditt barn också skaka sin skallra eller sina leksaker.

Min yngsta gjorde inte något av detta vid fyra månader; han ville mest ta det lugnt och observera sin omgivning.

Med så många nyutvecklade förmågor, kan din bebis ha en period nu där han/hon är ganska nöjd med att leka på egen hand en stund antingen i babygymmet eller med sina egna händer eller fötter. Ja – vissa 4 månader gamla bebisar är starka nog att lyfta fötterna tillräckligt högt för att kunna leka med dem, annars jagar de fötterna när de sitter upp.

Vid 4 månader kanske vissa barn kan rulla sig framifrån och bak och sitta med stöd. Oroa dig inte om ditt barn fortfarande inte kan göra det. Bebisar utvecklas i sin egen takt.

Kognitiv, social och känslomässig utveckling

Kommunikation

Språkutvecklingen fortsätter. Vissa 4 månader gamla bebisar kommer att börja göra olika ljud, öva på olika vokaler och möjligen några konsonanter. Min yngsta bebis sa en väldigt tydlig ”mamma” vid 4,5 månader, självklart utan att veta vad han sa.

Babblet och jollrandet fortsätter, och barnet kommer att försöka efterlikna ditt språk och de ljud hon hör när du pratar. Prata med ditt barn så mycket du kan. Det spelar ingen roll vad du pratar om. Ditt barn tycker om att höra din röst och lära sig samtidigt om verbal kommunikation.

Känslor, skratt och gråt

Ditt barn börjar visa fler känslor tydligare och det är lättare att förstå när hen är glad, ledsen eller frustrerad. Vid 4 månaders ålder gråter bebisar vanligtvis mindre än tidigare, och du kan förmodligen känna igen ditt barns olika sätt att gråta. Gråten skiljer sig troligen åt beroende på vilket behov hon/han försöker kommunicera (hunger, sömnighet, frustration, etc.). Å andra sidan ler inte bara ditt barn spontant, utan i den här åldern kan de också skratta högt. Ett underbart ljud!

Sovvanor

Jag läser överallt att bebisar sover hela natten vid fyra månaders ålder. Min personliga erfarenhet (min egen, liksom många andra mammors jag pratat med) är att alla inte alls gör det! Vissa bebisar gör det, men det är också ganska vanligt att 4 månader gamla bebisar vaknar oftare för att de blir hungrigare. Det finns till om med ett ord för detta – sömnregression. Det betyder helt enkelt en period då barnet plötsligt sover sämre och vaknar mer. Det är helt normalt att barn (och även vuxna!) periodvis sover sämre. För bebisar kan det t ex handla om att de växer extra fort och är hungriga. att de har separationsångest, eller mardrömmar.

Så misströsta inte om ditt barn inte sover hela natten. Fortsätt med de insomnings- och kvällsrutiner ni har (om ni har några) om din bebis verkar väldigt hungrig, kan du överväga att börja introducera bebismat.

Utvecklingsavvikelser att hålla koll på

Om ovanstående beskrivning av allt 4 månaders bebisar kan göra får dig att bli lite orolig och tänka att, hmm, allt det här kan mitt barn inte alls, så är det viktigt att komma ihåg att utvecklingsmässiga variationer för det mesta är helt normalt! Alla bebisar är olika och utvecklas i sin egen takt.

Samtidigt är naturligtvis också viktigt att inte blunda om ditt barn verkligen visar tecken på utvecklingsförseningar som kan behöva addresseras.

Enligt US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) är nedanstående tecken på att du bör prata med din bebis läkare eller personalen på BVC:

Om ditt 4 månader gamla barn har följande beteenden:

  • Tittar inte på saker som rör sig
  • Ler inte mot folk
  • Kan inte hålla huvudet stadigt
  • Jollrar inte eller gör ljud
  • Stoppar inte saker i munnen
  • Spänner inte benen när fötterna placeras på ett hårt underlag
  • Har svårt att röra ena eller båda ögonen i alla riktningar

I ett sådant fall, agera tidigt så att ditt barn kan utvärderas och få hjälp om det behövs. Du kan se den här videon, som tydligt visar motoriska förseningar för 4 månader gamla bebisar.

I den svenska rikshandboken för barnhälsovård talar man om motoriska utvecklingsavvikelser för barn mellan tre och fem månader. De olika utvecklingsavvikelser som framhålls som viktiga att uppmärksamma är följande:

  • Oro vid lägesändringar.
  • Rörelsefattigdom
  • Asymmetriska rörelser.
  • Hårt knutna händer.
  • Inslagna tummar.
  • Plantarflektion i fotleden.
  • Oförmåga att hålla huvudet stadigt i olika kroppslägen.
  • Få rörelser mot tyngdkraften.
  • Okoordinerade rörelser.
  • Ökade och tydligare avvikelser när barnet vill röra sig målinriktat.

Lekar Som Passar En 4 Månaders Baby

Prata med din bebis!

Vid cirka 4 månader kanske du märker att ditt barn gillar att träffa andra människor. Att vara hemma hela dagarna kan faktiskt bli lite tråkigt. Babysimkurser eller babysång, eller någon annan babyvänlig aktivitet kan vara ett roligt sätt att stimulera barnets utveckling nu.

Av en slump upptäckte jag också att min 4 månader gamla bebis var extremt intresserad av bilderböcker. Han blev helt exalterad av at titta på de färgglada bilderna. Så att ”läsa” pekböcker kan läggas till i listan på kul saker att göra med bebisen.

Att resa sig från liggande till stående med hjälp (dra i armarna försiktigt) är jättekul, liksom att flyga (man lyfter hen högt upp i luften).

Om inte tidigare har din bebis förmodligen blivit kittlig vid det här laget (nyfödda bebisar är det inte). Så att kittlas kan vara jättekul. Många bebisar är väldigt kittliga runt halsen och låren.

Du kan uppmuntra ditt barn att rulla över från rygg till mage genom att hålla upp leksaker så att han eller hon måste sträcka sig för att nå dem. Ni två kan också leka tittut. Täck ansiktet med händerna eller med en filt eller en kudde. Ditt barn kommer att älska att se ditt ansikte dyka upp igen. Den här leken är också bra för att lära din baby om objektpermanens, dvs att saker och människor existerar även om de inte syns eller är närvarande.

Leksakstips

Med det nya intresset för att stoppa allt i munnen kommer ditt barn att njuta av alla sorters bitvänliga skallror. Se till att de har någon liten del – svans, näsa eller något som kan sugas på. Efter ett tag blev mina barn rasande när de försökte stoppa en för stor leksak i munnen. Och vad du än gör, skär inte av den lilla tygbiten med tvättråd (såvida den inte kan ramla av förstås). Chansen är stor att din bebis kommer att älska dessa små tygbitar ännu mer än själva leksaken!

Kanske har du sett de där små bebisfiltarna med mängder av påsydda ”tvättråd”. När man har en 4 månadersbebis förstår man helt poängen med filtarna!

Inspirationsvideo

I den här videon med 4 månader gamla bebisar kan du se några sötnosar som sträcker sig efter saker och försöker smaka på dem, faktiskt har kul på mage och leker med sina mammor (men papporna fick tydligen inte vara med i filmen)…

Nyfiken på mer om din bebis utveckling..?

Referenser –

https://www.rikshandboken-bhv.se/tillvaxt–utveckling/motorisk-utveckling—oversikt/motorisk-utveckling-3-5-manader/

US Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Lämna ett svar