Runt 4-6 månader börjar många bebisar äta lite barnmat. När instruktionen börjar rulla på kan det vara dags att skapa rutiner runt ätandet.
Här hittar du exempel på ett matschema för bebisar runt 6 till 8 månader gamla. (Eller möjligen från fyra till fem månader om ditt barn började tidigt med smakportioner.) Det varierar när bebisar är redo för barnmat men mellan sex och åtta månader har i alla fall en hel del barn kommit igång med smakportioner så pass att man kan börja använda ett matschema.
Hur man använder ett matschema för bebisar
Kom ihåg att ett matschema aldrig är skrivet i sten. Om din bebis är sömnig, inte hungrig, eller om du är ute någonstans, kan du självklart mata din bebis med både mat och bröstmjölk eller ersättning vid andra tidpunkter än de som föreslås nedan.
Anledningen till att föreslå lunch som en bra tid att servera barnmat är att det är en tid på dagen då ditt barn troligen kommer att fortsätta äta tillagad mat i framtiden. En annan anledning är att om din bebis skulle få ont i magen av det han eller hon åt, är det relativt många timmar kvar till natten, och magknipet har förhoppningsvis försvunnit tills dess.
När din bebis har vant sig vid att äta fast mat och närmar sig 8 månader kan du byta ut fler måltider till ”riktig” mat istället för amning och ersättning.
Matschema för 6 månader gamla bebisar
Under hela dagen: Amning eller ersättning enligt ditt och ditt barns rytm. |
Frukost: Bröstmjölk och/eller ersättning |
Lunch: Lagad mat, t.ex. grönsakspuré som passar din bebis ålder Möjligtvis lite fruktpuré till efterrätt Vatten och/eller bröstmjölk/ersättning |
Mellanmål: Bebisgröt och/eller fruktpuré Vatten, bröstmjölk eller ersättning |
Middag och kvällsmat: Bröstmjölk och/eller ersättning |
Vissa bebisar äter några matskedar puré, andra betydligt mindre. Låt din bebis bestämma – det sista du vill är att matintroduktionen blir nåt negativt. Dessutom kan ditt barns aptit variera ganska mycket mellan olika dagar och även så klart bero på hur mycket hen gillar det du serverar. Det är helt okej!
Introducera alltid nya livsmedel långsamt i små portioner och under flera dagar för att upptäcka eventuella allergiska reaktioner eller om viss mat gör ditt barn förstoppat.
Vilket matschema använder du för din bebis? Samma som ovan eller något annorlunda? Dela gärna i en kommentar! 🙂
Läs mer:
Referenser
Rikshandboken: Måltidsförslag under barnets första år. Reviderad 2020. (pdf)