Jag hade hört historier om barn som gör alla möjliga roliga grimaser när de försöker äta mat för första gången. Så vi laddade kameran, bjöd in våra familjer och serverade en liten smakportion potatis blandat med bröstmjölk.
Vår dotter gapade, svalde och gapade igen. Färdigt. Inte mycket till action, men början på en ganska okomplicerad övergång från amning till mat.
Vår yngsta pojke var svårare att övertyga om fördelarna med riktig mat. Eller överhuvudtaget om något annat än bröstmjölk. Han gjorde grimaser och spottade ut allt i början.
Människor är olika. Alla bebisar är inte förtjusta i mat och kanske inte alls är redo när vi som föräldrar tycker att de ”borde” vara det. De kan vara misstänksamma mot alla nya och konstiga konsistenser och smaker. En del barn har också svårt att svälja något annat än vätska.
Här följer 9 tips för en smidig introduktion av smakportioner. Du hittar också länkar till recept, tips särskilt för kräsna bebisar, vilken mat du bör undvika att ge din bebis första året mm.
Att Börja Med Smakportioner
- Ladda kameran…
- Börja runt sex månader
- Börja med en enkel smak
- Börja med en liten mängd
- Extra vätska eller inte…
- Bästa tiden på dagen
- När är bebisen mätt?
- Truga och tvinga…
- Råd om utrustning
Ladda kameran…
Första gången kommer aldrig tillbaka.
Det spelar ingen roll om barnet spottar ut allt eller sväljer och ber om mer, det är fortfarande ett minnesvärt ögonblick. Så ta fram kameran!
Börja runt sex månader
WHO rekommenderar enbart amning under bebisens första sex månader. Detta ändrades ganska nyligen. Den tidigare rekommendationen var amning 4-6 månader.
Varför denna ändring?
WHO har granskat alla fördelar med amning, och helt enkelt beslutat att helamning de första 6 månaderna är bäst för barnet.
Onekligen finns det många fördelar med amning, men en nackdel med att vänta tills bebisen är fulla 6 månader gammal är att många bebisar blir intresserade av vad deras föräldrar stoppar i munnen nån gång när de är 4-6 månader gamla. Efter 6 månader blir många mer skeptiska, och det kan vara svårare att börja med mat då.
En annan milstolpe är att din bebis åtminstone bör ha fördubblat sin födelsevikt.
Sen är det ju också bra om bebisen verkar vara intresserad av mat. Hur kan du veta om din bebis är intresserad?
Tja, är ett sätt att försöka… Ett annat sätt är att studera din bebis reaktioner när han sitter i ditt knä när resten av familjen äter. Om han härmar dig, kanske försöker greppa gaffeln eller maten, kan han vara öppen för att prova denna märkliga företeelse själv.
För att göra livet enklare, vänta med att introducera mat tills bebisen kan hålla huvudet stadigt och sitta bra i ditt knä. Han behöver inte kunna sitta själv dock.
En annan indikation på att din bebis är redo för mat är när han verkar vara hungrig! Om babyn vill äta oftare, vaknar oftare eller helt enkelt är lite mindre nöjd än tidigare, så kan det vara ett tecken på att lite stadigare mat än bara mjölk vore bra.
Börja med en enkel smak
Tänk att aldrig ha smakat något annat än en söt, varm vätska. Din bebis känner inte ens till att det finns andra smaker, konsistenser eller temperaturer i denna värld.
Börja med något lätt. Antingen kan du köpa en burkmat för bebisar som är lämplig för hans ålder, eller göra välling eller koka en potatis som du kan mosa och blanda med bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Det bör inte finnas några klumpar alls i maten.
Använd inte salt alls när du förbereder din bebis mat! Njurarna är inte tillräckligt utvecklade för att kunna hantera salt.
Vänta även med att servera kött och fisk tills din bebis är äldre än sex månader. Frukt, grönsaker och gröt är bra val i början.
Oavsett vilken måltid du väljer att börja med, gör den halvflytande.
Börja med en liten mängd
För din bebis är mat en ny värld. Börja sakta en gång om dagen. En eller två teskedar är tillräckligt första gången. På så sätt kommer du att märka om ditt barn har någon allergi eller orolig mage av maten.
Om din bebis tycker om den lilla smakportionen kan du sakta öka mängden under de närmaste dagarna tills han eller hon äter ca 3 msk. Sedan kan du börja med en annan smak om du vill.
Extra vätska eller inte
När jag började servera mat till min första bebis, blev jag orolig att hon inte skulle få tillräckligt med vätska eftersom jag ersatte en del av bröstmjölken med spädbarnsmat.
Jag försökte ge henne vatten, men hon vägrade. Då rag rusade till affären för att köpa lite babyjuice. Vilket trams!
I början kommer din bebis fortfarande att få nästan all näring i flytande form. Det finns absolut ingen anledning till att introducera någon dyr babyjuice eller annan vätska.
Erbjud vatten om du måste, inget annat (förutom bröstmjölk eller bröstmjölksersättning, förstås).
Bästa tiden på dagen
Försök att mata din bebis när han eller hon är hungrig, men inte vrålhungrig och inte är särskilt trött. Det är inte så viktigt vid vilken tidpunkt under dagen du matar din bebis. Välj en tid som du är bekväm för dig och försök sedan att hålla dig till den, eftersom bebisar älskar rutiner.
Det kan verka mycket frestande att servera mat på kvällen för att kanske hjälpa din bebis sova längre utan att bli hungrig. Det går bra, men i början är det bättre att starta tidigare på dagen, bara för att vara säker på att din bebis inte får ont i magen av maten.
Så om ditt mål är kvällstid, börja med att mata honom med spädbarnsmat på eftermiddagen och gå sedan efter några dagar över till kvällstid.
Bara ett tips dock – lunchen är vanligtvis en bra tid på dagen för lagad spädbarnsmat, eftersom lunchen kommer att fortsätta vara ett mål lagad mat ”alltid” sen; i vart fall enligt svenska rutiner.
När är bebisen mätt?
Tja, en bra ledtråd är att bebisen inte vill inte äta mer. 🙂 Så enkelt är det. Fokusera inte för mycket på mängden.
För ammande mödrar kan detta vara första gången man faktiskt märker hur mycket barnet äter. Vid amning finns det inget sätt att veta utan att pumpa ut mjölken manuellt.
Så bara koppla av. Din bebis kommer att äta så mycket han vill. Erbjud ytterligare en sked några gånger. Om bebisen fortsätter att avvisa den, respektera hans val.
Om din bebis inte vill ha något alls, försök då nästa dag igen. Och nästa.
Truga och tvinga…
Bebisar älskar rutiner. Om din bebis inte vill ens smaka i början, utan kanske bara stoppa handen i maten, testa nästa dag med ett uppmuntrande leende. Om din bebis blir upprörd eller vägrar att smaka maten, tvinga inte till det. Vänta en vecka eller två och försök igen.
Ditt budskap bör vara att det är naturligt och trevligt att äta. Tvinga aldrig din bebis att äta något, utan låt barnet bestämma takten. Testa samma smak varje dag under några dagar, men om din bebis fortsätter att göra grimaser och spotta, prova en annan smak, till exempel gröt i stället för potatis.
Ha inte bråttom. Väldigt få vuxna livnär sig på bröstmjölk, så det är bara en tidsfråga tills din bebis är redo för barnmat, även om det känns avlägset när de spottar, fräser eller helt enkelt kniper igen munnen och skjuter bort skeden.
Kom ihåg att det är mycket roligare att försöka uppmuntra en kräsen liten ätare, än att försöka truga eller tvinga honom eller henne (dessutom funkar det inte!).
Råd om utrustning
För att börja med smakportioner behöver du egentligen bara en mjuk, böjd sked i plast och en haklapp eller pappersservett.
Om ditt barn kan sitta stadigt nog är en barnstol bekvämt, förstås, annars funkar mammas eller pappas knä alldeles utmärkt i början också. Men en barnstol behövs ju nån gång. IKEAS barnstol Antilop är ett suveränt budgetalternativ. Stokke Tripp Trapp är också bra och i det närmaste outslitlig. Men den är väldigt mycket dyrare och dessutom rymligare, vilket gör den mindre lämplig för små barn som precis lärt sig sitta. (Och även mindre lämplig för barn som har en tendens att klättra (och ramla) ur så fort de får en chans.)
För barnstolar, är den danska designen Tripp Trapp mycket bra, och kan praktiskt taget inte bli utsliten.