Som ny mamma är man ofta fullständigt dödstrött. Så trött så det går inte ens att beskriva. Från BVC får man rådet att sover när babyn sover. Mmm, en bra idé förvisso, men också rätt tandlös. Det kan ju tänkas att man vill ha lite egen tid då och då när babyn sover och dessutom finns inte direkt någon på/av knapp på nya mammor – det är ju inte alls säkert att man är trött kl 10.00 när babyn behöver sova. Sen kan det ju finnas syskon och annat som också påverka möjligheten att sova när babyn sover.
Nej, här krävs lite mer kreativitet!
Så här kommer ett antal sömntips för nya mammor att välja bland. Om du har ytterligare idéer som kan hjälpa andra nya mammor, så kommentera gärna nedan.
8 tips för att maxa sömnen som ny mamma
- Dreamfeed (mata i sömnen) när DU går och lägger dig
- Sova ihop
- Pappas vaknatt
- Pappa tar första nattmatningen
- En vagga och ett rep
- Kolla inte klockan!
- Gå och lägg dig samtidigt som ditt barn
- Sov på dagen
Dreamfeed (mata i sömnen) när DU går och lägger dig
Det finns ett väldigt bra ord engelska för att mata i sömnen – dreamfeed: drömmata. Jag vet inte om det finns någon bra svensk översättning, så kallar jag det precis det – drömmata. Att mata en bebis i sömnen, ”drömmata” honom eller henne, gör inte att din baby sover särskilt mycket bättre, vilket ofta anges som orsaken att göra det. Däremot kan det leda till något mycket viktigare, nämligen att ni synkar era första sovtimmar efter dina behov. En mätt bebis sover längre och om du matar ditt barn precis innan du lägger dig är chansen mycket större att du får några timmar oavbruten sömn i början av natten. Ovärderligt! Att bli väckt efter en timme när man stupat i säng dödstrött, är hemskt tycker jag.
Hur gör man då?
Ta upp din bebis mycket försiktigt, så att han eller hon inte vaknar. Sätt dig bekvämt i mörkret nära eller på sängen och placera babyns mun mot din bröstvårta, eller mot flasknappen. Tryck försiktigt bröstet eller flaskan mot babyn. Eventuellt kan du behöva öppna babyns mun lite försiktigt stoppa in lite av bröstet/flasknappen. Vänta. Om du inte får någon reaktion alls kan du röra på dig lite för att störa babyns sömn bara lite grann. Det kan ta några minuter och några försök särskilt första gången, men de flesta bebisar lär sig rätt snabbt att äta i sömnen.
När babyn ätit har du som ny mamma en mätt, sovande baby, som förhoppningsvis kommer att sova gott några timmar. Medan ditt barn äter, kan du försöka lyssna noga för att föra om han eller hon sväljer luft. Många barn gör inte det i sömnen, för de äter så långsamt. I så fall behöver du inte ens rapa babyn innan du lägger ner honom/henne igen.
Sova ihop
Med mitt första barn lärde jag mig aldrig att amma i liggande ställning. Det gjorde ont i nacken och ryggen och därmed satt jag upp och ammade natt efter natt.
Med barn två såg jag till att få hjälp redan på sjukhuset. Det visade sig att babyn måste ligga mycket längre ner än vad jag hade fattat. Babyns ska verkligen behöva sträcka på halsen för att nå bröstet. Det blir en bättre ätställning för barnet och bättre liggställning för mamman.
Att sova ihop och amma liggande (om man nu ammar) betyder sannolikt att du kommer att somna under amningen. Jätteskönt! Och även om du inte somnar medan du ammar, så kan du dåsa bort, och blir inte alls lika klarvaken som om du är uppe och går, hämtar barnet och sätter dig i en fåtölj eller nåt. Samsovning och liggande amning ger mycket mer sömn än att ha babyn i egen säng och sitta upp och amma. Dessutom tenderar mjölken att rinna mycket långsammare om man ligger ner, så babyn sväljer mindre luft och behöver eventuellt inte rapas nattetid vid liggande amning. Dubbel bonus!
Över tiden kan det ju hända att nackdelarna med att ha en bebis i sängen överväger fördelarna och då är det dags att börja lära babyn att sova i egen säng. Men det behöver inte vara så svårt som man kan tro, särskilt inte om babyn sover i egen säng dagtid och kanske första delen av natten om du t.ex. drömmatar och sen lägger honom/henne i sin säng tills första nattmatningen.
Ett varningsord vad gäller att sova ihop. Det finns massvis med åsikter om huruvida det är bra eller dåligt, säkert eller farligt för barnet att sova i föräldrarnas säng. Vissa studier tyder på en större risk för plötslig spädbarnsdöd vid samsovning, medan andra studier visar precis det motsatta. Det kan vara bra att diskutera frågan med BVC, men ställ lite kontrollfrågor i så fall, så du kan bedöma om du verkligen får råd baserat på senaste forskningen eller om det bara är BVC-sköterskans allmänna tyckande.
Tydligt är i alla fall från de studier som finns att om någon förälder druckit alkohol ska babyn absolut inte sova i samma säng. Alkohol gör att man sover tyngre och i värsta fall inte vaknar när man lägger sig själv eller täcket över barnet.
Pappas vaknatt
Den här gillar jag!
Jag har läst att som ny mamma vaknar man ca var tredje minut för att kolla att den nyfödda babyn mår bra och andas. Det är ca 160 gånger per natt! Själv kommer man kanske ihåg 6, 7 gånger, men kroppen påverkas av alla 160 gångerna. Inte undra på att man är trött ända in i märgen!
Så för att minska ner de där 160 gångerna till något färre och mindre uttröttande, är det en väldigt bra idé att gå och lägga sig tidigt med öronproppar då och då. Helst ska du då också sova i ett eget rum, alltså inte i samma rum som ditt barn. Istället får pappa ta hand om nattvaket. Pappa blir de nätterna ensam ansvarig för nappisättning, blöjbyten, vyssning och rapning (och även flaskmatning för de barn som använder flaska). För den ammande mamman, bär pappan helt enkelt in babyn till mamma för amning, och bär tillbaka efter amning. Om inte babyn blir klarvaken av att rapas av pappa, tar han hand om det. (Om mamma ligger ner och ammar behövs ju ofta inte ens någon rapning utan pappa kan försiktigt bara bära in sin lilla bebis igen efter matningen.
Du vaknar säkert ändå många gånger per natt med den här lösningen, men sannolikt inte 160 gånger och du somnar sannolikt om fortare också. Mer sömn, alltså.
Pappa tar första nattmatningen
Som ny mamma brukade en av mina vänner lägga sin baby klockan 20 varje kväll. Sen lade hon sig själv kl 21 och lät sin man ta hand om första matningen klockan 23. Babyn vaknade igen ca kl 02.00 och då matade hon, men då hade hon ju redan sovit i 5 timmar ungefär och tyckte inte alls att det var något större problem att behöva mata. Mannen, som skulle arbeta, fick bra nätter och hon fick också bra nätter. En smart lösning för de som har ett barn som accepteras att flaskmatas – oavsett om det är med bröstmjölk eller ersättning.
En vagga och ett rep
När jag var bebis monterade min pappa en rejäl krok i taket och hängde upp min sovkorg i ett rep. Sen kunde han dra i repet och vagga mig på natten om jag höll på att vakna och därmed hjälpa till att reducera mängden nattamningar.
Det finns bra mycket säkrare metoder än att hissa upp babyn i luften, som att köpa en vagga t.ex. och binda ett rep i den så man slipper gå upp för att vagga. Om vaggan står nära pappas sida kan han hur som helst hjälpa till att söva om en baby utan amning. Det kan fungera ibland och särskilt med lite äldre bebisar, som kanske egentligen inte är vrålhungriga, utan mest behöver lite omtanke för att kunna somna om.
Om du har en spjälsäng, kan du även investera i så kallade Vyssanlull fötter – en sorts fjädrar som monteras under spjälsängens ben och gör att man kan vagga, eller snarare skaka spjälsängen för att hjälpa babyn att somna om. Med min baby funkade de så där, ärligt talat, men de kanske funkar bättre för dig!
Kolla inte klockan!
Att inte kolla klockan på natten kanske låter konstigt, men det är faktiskt ett ganska viktigt tips för att må bättre och sova bättre som ny mamma. Med mitt första barn var jag otroligt fokuserad på hur många timmar mitt barn sov mellan nattmatningarna. Jag förde tom bok över tidpunkt och tid för amning. Jag antar att jag letade efter tecken på förbättringar, men i praktiken gjorde det här mig bara ännu tröttare. Allvarligt talat, vad höll jag på med..?
Att sitta upp, skriva, kolla tider osv, gör inte alls att man sover bättre utan precis tvärt om. Nya bebisar vaknar på nätterna. Punkt slut. En del bebisar sover den första månaden, men börja vakna sen. Väldigt få barn sover 9 timmar från start tills de blir tonåringar.
Fokusera på att maximera din egen sömn, inte på att ta redan på hur mycket (lite) du sover. Alla störande moment, som får dig att vakna till eller börja tänka ska bort.
Gå och lägg dig samtidigt som ditt barn
Det här tipset är rätt trist. Om du lägger samtidigt som ditt barn, får du ingen egen tid eller tid med din partner alls. Men, ärligt talat, om du är totalt utpumpad är du inget vidare kul att vara med ändå. Så om du är riktigt, riktigt trött, så ge dig själv i vart fall en sovkväll i veckan. Om det går är ju det dessutom en väldigt bra kväll att be partnern ta hand om första nattmatningen om det är möjligt.
Sov på dagen
Också slutligen BVC-tipset. Sov när ditt barn sover, även på dagen. Trist, för all egen tid försvinner, men är man riktigt slut, kan en tupplur då och då göra stor skillnad. Och at sova ihop en stund är väldigt mysigt, faktiskt
Det var mina sömntips för nya mammor. Hoppas du kan ha nytta av några av dem!